Web Analytics Made Easy - Statcounter

رکنا: پسری جوان نامزد خود را در یکی از خیابان هاکتک زد و راهی بیمارستان کرد.

به گزارش گروه ترجمه رکنا، دختر جوانی در جنوب کارولینا به دلیل خشم و عصبانیت و ضرب و شتم نامزدش زیر تیغ جراحی رفت.

کایلا هایاس 21 ساله زمانی که 17 سال داشت با پسرجوانی که در آن زمان 23 ساله بود رابطه عاشقانه ای شروع کرد.

در طی این سال ها پسرجوان او را مدام تهدید می کرد و به بهانه های مختلف او را کتک می زد و وی وقتی که تصمیم گرفت بعد از چندسال از او جدا شود این اتفاق دردناک برایش رخ داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کایلا به مامورپلیس گفت نامزدش از او درخواست کرد که مجددا باهم رابطه جدیدی را بدون دعوا و درگیری شروع کنند اما او زمانی که مخالفت خود را ابراز کرد در خیابان مورد ضرب و شتم شدید نامزدش قرار گرفت به طوری که لبانش پاره شد و بخشی از قسمت صورت و لبانش تحت جراحی قرار گرفت.

با شکایت کایلا به افسرپرونده و پس از تکمیل پرونده پزشکی اش، متهم دستگیر شد و طبق نظر هیئت منصفه به دلیل این رفتار خشونت آمیزش به 12 سال زندان Prison محکوم شد.

خواندنی های رکنا را در اینستاگرام دنبال کنید

اخبار اختصاصی سایت رکنا را از دست ندهید:

مرگ مرموز 2 دختر خوشگل اهوازی +عکس در اینترنت مادر شوید! / این باند مخوف بود! حمله خونین موتورسوار ناشناس به 15 زن و دختر تهرانی / انگیزه چیست؟! اتفاق شوم در زیر ساختمان تئاترشهر تهران! / پلیس لو داد ربط دادن ترور سعید کریمیان به قتل خاشقچی ! + عکس شرط صدا و سیما برای فردوسی پور و «نود» + جزییات 7 زن و بچه های قاشقجی را بشناسید؟!/ او اصلا عرب نبود!+ عکس حضور زنان در فینال لیگ قهرمانان آسیا در استادیوم آزادی! این پسر خیلی تابلو دختر بود! / باز پلیس نفهمید! + عکس مهم ترین اخبار 24 ساعت گذشته رکنا این 5 گور خر را دیده اید؟ / آنها از قرنطینه فرار کرده اند! + عکس دادستان تهران هم از مرگ جنجالی دکترهکی در تهران گفت! + جزییات تجاوز 20 مرد شوم به 15 دختر نوجوان + عکس بدون پوشش و اسامی رئیس سازمان سیا فایل صوتی قتل خاشقچی را شنید

منبع: رکنا

کلیدواژه: خودرو سلامت مسکن بازنشسته ها مهم ترین های 24 ساعت ارز و سکه ضرب و شتم پزشکی زندان Prison اخبار حوادث بیمارستان جوان عکس کتک نامزد عکس فیلم قتل ایرانی عربستان اینستاگرام مرگ سرقت تهران دختر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rokna.net دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۲۱۲۵۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روایت‌هایی از نخستین شرکت‌های مسافربری | وقتی گاریخانه‌ها به گاراژ تبدیل شدند

همشهری آنلاین- حمیدرضا رسولی:تا قبل از ورود نخستین اتومبیل ها به تهران، پایتخت‌نشین‌ها مسیرهای کوتاه را با وسایلی مثل گاری، درشکه، پالکی و تخت روان می پیمودند و مسیرهای نسبتا طولانی را با اسب و درشکه طی می کردند، اما پدیده ای به نام اتومبیل معادلات را به کلی تغییر داد و با همه مخاطراتی که داشت عبور و مرور اهالی تهران به نقاط دور و نزدیک را سهل و آسان کرد.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

گاراژها درست در چنین دوره ای و برای استقرار اتوبوس های بین‌شهری در گوشه و کنار تهران متولد شدند و مردم برای سفر به شهرهای دور و نزدیک کافی بود خودشان را به نزدیک‌ترین گاراژ مسافربری برسانند.

داریوش شهبازی، تهران‌پژوه، معتقد است گاراژها از اواخر دوره قاجار پدیدار شدند و تغییراتی بنیادی در سبک زندگی اهالی تهران پدید آوردند: «تهران حدود سال ۱۳۰۰ و همسو با سیر تحولات انقلاب صنعتی در کلانشهرهای دنیا پیشرفت می‌کرد و یکی از نشانه های پیشرفت ورود اتومبیل به خیابان های بود. بعد از این اتفاق مهم بود که کاروانسراها به گاری‌خانه و در گام‌های بعدی به گاراژ تبدیل شدند. این روند در دوره حکومت احمدشاه قاجار طی شد و با آزمون و خطاهای بسیاری همراه بود.»

وقتی عبور و مرو با اتومبیل در خیابان های تهران با اقبال عجیب مردم همراه شد، بسیاری از رجال بانفوذ و متمول دوره قاجار مثل وثوق‌الدوله و امین‌الضرب از اروپایی ها اتومبیل خریدند و به عنوان وسیله نقلیه شخصی به تهران آوردند. بعد هم با واردات اتوبوس هایی که مخصوص حمل بار و مسافر بود به تهران، گاراژهایی که محل تجمع درشکه و گاری بود به توقفگاه اتوبوس ها تبدیل شدند.

شهبازی درباره تولد نخستین گاراژ در پایتخت می گوید: «گاری‌خانه سید اسدالله در خیابان چراغ‌برق قدیم (امیرکبیر فعلی) نخستین جایی بود که پس از قانون سجل احوال و سجل گرفتن به گاراژ تبدیل شد و از "گاری‌خانه سید اسدالله" به "گاراژ حسینی" تغییر نام داد. مدتی بعد "گاراژ فولادی" در محدوده شمالی گود عرب‌ها و "گاراژ فردشیشه" در سه‌راه امین‌حضور برای توقف اتوبوس‌ها در نظر گرفته شد. آن‌موقع مسافرها به گاراژ حسینی می رفتند و گاراژ فولادی به اتوبوس‌هایی اختصاص داشت که کارشان حمل بسته های پستی از شهرهای مختلف و رساندنشان به دست مردم تهران بود و گاراژ فردشیشه مختص حمل و جابه‌جایی بار بود.»

در دوره پهلوی تعداد گاراژهای تهران به سرعت زیاد شد و گاراژهای بی ام تی، عدل، اتوفردوسی، میهن‌نورد و ... در محدوده میدان توپخانه قدیم تا خیابان های ناصرخسرو، باب‌همایون و فردوسی کنونی ایجاد شدند، اما در سال ۱۳۵۹ و با اجرای طرح ساماندهی اتوبوس‌های بین‌شهری به ترمینال جنوب که نیمه‌ساخته بود نقل مکان کردند و به خاطره ای در ذهن تهران‌نشین‌ها تبدیل شدند.

کد خبر 848264 برچسب‌ها تهران قدیم همشهری محله تهران

دیگر خبرها

  • تهران قدیم | طولانی‌ترین خیابان تهران ۶۹ سال قبل این شکلی بود
  • (ویدئو) رنگین کمان زیبا در آسمان تهران
  • تصادف خونین مینی‌بوس در شاهین‌شهر با ۱۵ مصدوم
  • قابی زیبا از تمرین امروز استقلال؛ دختر بچه بامزه آبی + عکس
  • روایت‌هایی از نخستین شرکت‌های مسافربری | وقتی گاریخانه‌ها به گاراژ تبدیل شدند
  • برگزاری نمایشگاه حمایت از غزه در دانشکدگان هنر‌های زیبای دانشگاه تهران
  • میزبانی شبکه تهران از دختر امپراطور
  • تصادف مرگبار رونیز و پژو ۲۰۶ در این بزرگراه تهران/ برخورد خونین کامیونت‌ها
  • ۵ هزار کودک خیابانی در تهران
  • فراخوان پنجمین جشنواره بین المللی فیلم «کوثر»